+359 888 789 269

Материи

МатерииМемори пяна


Мемори пяната е високотехнологичен материал. Името й означава буквално "пяна с памет" или "паметлива пяна". Ролята на мемори пяната е да разпредели тежестта и натискът равномерно по повърхността си.


За разлика от обикновената пяна, клетъчната структура на тази вискоеластична материя се адаптира към формата на оказващото натиск тяло. Когато натискът спре пяната бавно възвръща първоначалната си форма. Именно тази еластичност е ключът към релаксиращите свойства на мемори пяната – тя не оказва обичайното съпротивление, както прави пружинния матрак.


Голяма част от "тайната" на мемори материята се състои в температурната чувствителност – при по-ниски температури тя е по-твърда ("сгъстена"), докато при по-висока остава по-мека (по-гъвкава). Чувството, което създава тази деликатна упора на тялото, може да бъде описана приблизително като "разтопяване" или "безтегловност" – пяната поема нежно тялото, приспособява се към формата му и осигурява положение, в което то е свободно отпуснато.


Ето как вискоеластичната пяна освобождава напрежението в мускулите и ставите и ни позволява да се отпуснем изцяло.


Какво представлява съпротивлението и защо е важно?


Когато лягаме върху матрака той се огъва под тежестта ни. В този момент матрака започва да указва съпротива на нашето тяло, което значи, че го отблъсква назад и се стреми да устои на тежестта. За да може матрака да осигури удобство и да елиминира онези точки, в които се оказва най-голямо съпротивление и напрежение, материалът на матрака трябва да може да разпределя равномерно както поемането на тежестта, така и съпротивлението на материята. Само по този начин тялото ще може да се отпусне наистина пълноценно, без да се напряга поради неравномерности в повърхността на която лежи или поради непривични за анатомията ни пози.


Всичко това прави мемори пяната идеална за производство на матраци и възглавници за хора, които страдат от неудобството по време на сън и се събуждат с болки и схващания поради постоянното напрежение в мускулите във времето, в което нашето тяло и ум трябва да са напълно отпуснати и да се наслаждават на покоя.


Отсъствието на съпротивление в легнало положение има и други предимства, като например подобряването на кръвообращението, което гарантира по-добро отпускане и възстановяване от умората и стреса на тялото чрез добрия и пълноценен сън.


Без значение в каква поза спите, мемори пяната ви осигурява комфорт и ви кара да забравите за среднощното въртене в леглото поради неудобство и напрежение.


Какво представляват точковото адаптиране и точките на напрежение?


Когато лежим, определени точки на нашето тяло поемат основната част от неговата тежест, както и от съпротивлението на повърхността върху която сме легнали. Това са точките на най-голямо напрежение, които се натоварват най-много и за които е важно, да имат подходяща и удобна упора (такива са главата, врата, раменете и кръста в зоната на бъбреците). Тези ключови области са перманентно натоварвани и през деня, когато сме особено активни. натоварващи за тях са не само спорта и динамичният начин на живот, но дори продължителното стоене в седнало положение или зад волана. Ето защо е особено важно по време на сън тези зони да си отпочинат пълноценно. Обратното е равносилно на хронични схващания и болки в прешлените, ставите и т.н. Мемори пяната облекчава напрежението върху тези точки по време на сън, като така осигурява по-пълноценна почивка на тялото ни.Силиконов пух


Силиконизираният пух се произвежда от преработени специални силиконизирани влакна, характеризиращи се с мекота, пъргавина, отлична възвращаемост и способност за максимално изпълване на формите. СИЛИКОНОВИЯТ ПУХ Е ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТ ПРОДУКТ - АНТИБАКТЕРИАЛЕН И АНТИАЛЕРГИЧЕН. ПОЗВОЛЯВА ПРАНЕ, НЕ СЕ  ДЕФОРМИРА, НЕ ЗАДЪРЖА ПРАХ. Качественият силиконов пух не трбява да е с по-голяма дебелина на влакното от 9 дение.Вълна


Вълната е забележително гъвкав материал. Тя притежава свойства като: устойчивост, еластичност, абсорбция, устойчивост на механично влияние, възстановяване на естествената си гладкост, комфорт, стилна текстура, създава прохлада и запазва естествената топлина на тялото. Благодарение на тези уникални качества, вълна е идеалният избор за вас и вашето семейство.


Някои от ползите за здравето на съня с вълнено одеало:
Памук


Той е най-използваният материал в текстилната промишленост до днес. Освен това е и сред най-предпочитаните материи измежду всички.
Носенето на памучни дрехи има своите предимства, но има и някои недостатъци.Дишаща материя
Памукът за разлика от повечето синтетични тъкани, абсорбира потта от тялото и й позволява да се изпари. Така той работи като кърпа, която премахва излишната влага от тялото без да го запарява. Това възпира растежа на дрожди и бактерии, които причиняват инфекции и възпаления по кожата и навътре в тялото.
Затова памукът е много подходящ за направата на бельо, дрехи, спални комплекти.Памукът е мек
Памукът е мек и не дразни кожата. Той е една от най-удобните материи за носене, еластичен и мек, той не ограничава движенията като някои други тъкани.Изолация
Памукът има свойството да държи топло през зимата и хладно през лятото. Той запазва телесната температура като по този начин ви предпазва от вредните влияния на средата. Неслучайно още древните жители на земята са започнали да го използват за изтъкаването на дрехи.Натурален продукт
Докато синтетичните материи съдържат множество химикали, памукът няма никакви примеси, което го прави хипоалергенен.Антиалергичен
Памучните платове не предизвикват алергични реакции по кожата, дори при хора с някакъв вид кожни алергии. Това е и една от причините всички медицински материали да се приготвят от памук – марли, превръзки, чаршафи, пижами, чист памук.
Здравина
Памучните влакна притежават изключителна здравина. Памучните тъкани са много издръжливи на често пране, стига температурата на пране да не е прекалено висока.